FUCK THE RULES.


Wanneer wordt spelen, werken? Francisco Elson weet het zeker:

wanneer het moeten wordt in plaats van willen.

JUST CIS.

Column Francisco Elson

“Let’s play! Spelen! Sporten zorgt voor een doel. Tijdens mijn carrière heb ik veel geleerd, hard gewerkt en nog meer gelaten. Let’s play betekent voor mij de weg die je bewandelt om een doel te bereiken. In sport is dit heel herkenbaar: samen doelen willen stellen, samen willen spelen, samen willen winnen; voor je team doe je alles.

Als sport je baan wordt, dan verandert spelen vanzelf in werken. Ik heb dat in Amerika, in de NBA, echt zo ervaren. Het was daar puur business, gewoon moeten. Elke dag hetzelfde liedje: je trainde, je at wat, je keek televisie en ging slapen. De volgende dag trainen, eten, televisie kijken, slapen. Als ik niet moest trainen of spelen, dan had ik wel één of andere clubverplichting zoals sponsormeetings of iets maatschappelijks.

Een job isn’t always fun, you know. Wij mensen zijn net robots, maar dan mét gevoelens, ha ha. We zijn bijna geprogrammeerd om iedere dag hetzelfde te doen. We gaan naar ons werk, we eten en slapen. We doen wat de baas zegt. Ik ben geen fan van dat ‘moeten’. Natuurlijk, ik werk ook; ik ben een bedrijf gestart en ben ondernemer. Maar als iemand op een autoritaire toon tegen mij zegt dat ik iets móét, dan krijg ik de kriebels.

Tja, hoe je dan toch de NBA haalt? Ik ben van jongs af aan al competitief. It’s good to be competitive with yourself; dat vond ik toen en zo zie ik dat nog steeds. Die bewijsdrang heeft er altijd wel ingezeten. Hoe dat komt? Geen idee. Ik ben de jongste thuis. Ik heb een oudere zus en een broer. Misschien is dat de reden… Ik ben altijd anders geweest. Wilde iemand vroeger chocolade, dan wilde ik melk. Ik ben geen probleemgeval, just different, ha!

Ik kan er niet goed tegen om alles hetzelfde te doen, dus wat dat betreft, ja, fuck the rules. Ik geloof dat als je mensen netjes behandelt en dicht bij jezelf blijft, ze je iets gunnen. Ik ben nooit een natuurtalent geweest en ik ben niet de speler met de meeste techniek. Maar ik heb keihard gewerkt en ik ben altijd netjes tegen mensen gebleven. Ik ben daarom heel trots op wat ik tot nu toe heb bereikt. Ik ben op veel plekken geweest en ik heb als topsporter mooie dingen meegemaakt. Dat verrijkt je als mens.”

“Ik ben geen probleemgeval, just different.”