DIT IS SEVE


-NAVIGEER JE GOLFSPEL NAAR TOPNIVEAU-

Trackman:
jouw golf TomTom

Stel; deze zomer heb je heerlijk gegolfd, maar al je afslagen gingen naar rechts. Tijd om dat dit najaar te verbeteren. Hoe? Met de TrackMan op de Seve driving range. Golfpro Bryan Seton: “Ja, de TrackMan drukt je met je neus op de feiten!”

“De TrackMan is een tool die helpt bij het trainen. Een sensor op het dak volgt je bal, waardoor je feedback krijgt op je swing, de stand van je club en balvlucht. Hierdoor versnelt je trainingsproces”, vertelt Seton. De slice, die bal naar rechts, is een herkenbaar voorbeeld: “Negen van de tien keer staat het clubblad dan open. De TrackMan vertelt je dit, zodat je weet waar je aan moet werken. Je krijgt feedback tot op de graad en centimeter nauwkeurig.”

Tom Tom

De TrackMan is dus eigenlijk het navigatiemiddel voor je golfspel. Bryan: “Vergelijk het maar met een TomTom: die wijst je de weg, maar zonder rijbewijs heb je niet geleerd hoe je een auto in beweging krijgt of de regels moet interpreteren. Daar heb je een rijleraar voor nodig. Het wijst je op de feiten, waarna je samen met een pro op zoek kunt gaan om de oorzaken te achterhalen en jezelf te verbeteren.”

“De TrackMan vertelt je de feiten, een pro helpt je echter met het aanpakken van de bron”, stelt Seton. Met de bron bedoelt de golfprofessional de oorzaak van het probleem. De TrackMan meldt dat je club te veel openstaat, maar niet hoe je dat oplost. “Train af en toe met de TrackMan en verbeter je techniek met een golfprofessional. Persoonlijke feedback helpt je nou eenmaal een stuk verder. Ik werk zelf regelmatig met een soortgelijk radarsysteem tijdens de lessen. Het geeft echt goede feedback. Twee vliegen in één swing dus.”

Zo werk jij met de TrackMan


Aan de slag met de TrackMan is simpel. Vooraf heb je een account en credits nodig. Wist je dat één van de Seve masterclasses gewijd is aan de TrackMan?

De TrackMan geeft na het inloggen vier trainingsopties: analyse, oefenen, clubs vergelijken en spelletjes. Alle vier de opties hebben verschillende doelen, die afhangen van de manier waarop je wilt trainen.

Wij testen de optie ‘spelletjes’ (games) voor effectief trainen.


Met één druk op het touchscreen laat Bryan zien hoe je de afstand van het doel bepaalt.“Op de driving range staan vijf palen die connecten met het apparaat en die de holes op de TrackMan vertegenwoordigen”, legt Seton uit. “Stel je kiest voor paaltje 1, dan geeft de TrackMan aan dat je negen ballen richting die paal (hole) moet spelen."


Vervolgens worden er punten toegekend aan zones rondom het paaltje.

Hoe dichterbij je de bal speelt, hoe meer punten je maakt uiteraard.”


“Bedenk van te voren goed welke van de vijf holes je uitkiest. Neem de tijd om je ballen goed te analyseren op het apparaat. Stel jezelf constant vragen en ga op zoek naar het antwoord met de Trackman”, geeft Bryan als speerpunten aan. “Gebruik de Trackman vooral met een doel; als je gewoon ballen wilt slaan, haal dan liever een paar tikken.”