I N T E R V I E W


Seve-familie Lionel, Daniëlle en Jaylin:

“Zondagochtend is
onze golfochtend”

Nu de zomer voorbij is, zijn Lionel en Daniëlle Eersteling wekelijks op Seve te vinden. Zakelijk, vanwege hun bedrijf BodyMentors, maar ook privé met dochter Jaylin. Daniëlle: “Golfen op Seve is voor ons een hele fijne zondag-activiteit geworden.”

Tekst & beeld: Maaike Petri Fotografie

Gemiddeld drie keer per week bezoekt het stel Seve; voor een privéles bij Bryan Seton, een zakelijke afspraak of voor een rondje samen op zondagochtend als Jaylin (9,5) les krijgt. “Nee, hoor, onze rondjes samen leveren ons geen problemen op in de baan”, lacht Daniëlle. “We zijn gewend samen te werken en we hebben een goede rolverdeling, zakelijk en privé.”

“Die wrijving vind je eerder tussen moeder en dochter”, analyseert Lionel met een knipoog. “Daniëlle wil graag helpen en advies geven, terwijl Jaylin het vooral zelf wil doen. Tja, dan gaan ze kibbelen, maar daar houd ik me buiten, ha ha!”

Lionel introduceerde zijn meiden twee jaar geleden op Seve. “Zelf had ik mijn GVB al en ik wilde me vanuit zakelijk oogpunt meer verdiepen in golf. Maar omdat ik al heel veel werk, besloot ik mijn gezin erbij te betrekken. Ik vroeg Daniëlle of ze een keer mee wilde.”


“Tja, golf, oké… Dat was het eerste wat door mijn hoofd schoot”, herinnert Daniëlle zich haar eerste reactie. “Het stond vroeger toch bekend als elitesport. Maar ik heb die vooroordelen aan de kant gezet en ik ben het gaan ervaren.”

“Omdat Toine het spel op een luchtige manier bracht,
pakte ook Jaylin zijn tips en advies spelenderwijs op.”

Spelenderwijs leren


Haar eerste trainingen kreeg Daniëlle van Toine, de Seve-pro die Lionel ook al begeleidde. “Jaylin was vanaf het begin af aan altijd bij onze lessen”, herinnert Daniëlle. “Toine heeft mij de basis geleerd en omdat hij het spel op een luchtige manier bracht, pakte ook Jaylin zijn tips en advies spelenderwijs op. Binnen de kortste keren sloeg zij een mandje ballen weg.”


“Ze heeft er plezier in en ook aanleg voor”, herkent Lionel, zelf ex-profvoetballer, het sportieve talent van zijn dochter, die naast golf ook drie keer per week op hoog niveau hockeyt en paardrijdt. “Als Jaylin gelukkig wordt van bewegen, dan laten we haar sporten. Ze leert er door samenwerken, omgaan met druk, verantwoordelijkheid nemen. Ja, er zitten veel elementen verpakt in sport, fysiek én mentaal.”

Leven lang leren


En het is juist dat mentale aspect van golf dat het spelletje interessant maakt, vinden Daniëlle en Lionel. Golf is leuk en frustrerend tegelijk. Daniëlle: “Net als je denkt dat je het doorhebt, zit het tegen. De kunst aan golf is om je niet mee te laten slepen in de emotie als het niet gaat zoals je had gehoopt.” Vanuit hun werk als personal trainers besteden ze veel aandacht aan het lichaam én geest. Lionel: “Ik snap heel goed waar frustratie vandaan komt en hoe ik die frustratie moet omarmen, maar tijdens het spel gebeurt het me soms toch dat ik er weer in tuimel. Het gaat om de druk die je jezelf oplegt. Als mentor weet ik wat ik moet doen om je te helpen dat te voorkomen, maar hier ben ik de leerling en kan ik een leven lang leren.”


Nu de vakantie voorbij en het normale leven weer begonnen is, hebben Daniëlle en Lionel weer wekelijks les. Nu bij Bryan Seton, die hun naast het verbeteren van hun techniek ook helpt met dat mentale stukje in het golfspel. Lionel: “Eens in de zoveel tijd wisselen we van pro. Van iedereen kun je wat nieuws leren. Bryan helpt mij met een strategisch plan om blessurevrij mijn handicap te verlagen van 30 naar onder de 20.” Daniëlle focust zich dit najaar op haar techniek in plaats van haar handicap. “Ik doe alles vanuit kracht en dat moet ik downgraden. Mijn kracht is mijn grootste struikelblok, maar nu ik het herken, is het mijn grootste overwinning.”

Jaylins leukste / minst leuke holes

Jaylin: “Ik vind hole 6 lastig omdat hij lang en ver is. Ik moet vaak wel drie keer slaan voor ik bij de green ben, terwijl ik er het liefst in één slag op wil liggen. Hole 1 vind ik het leukst; die is het makkelijkst en daar heb ik wel eens een par gelopen.”

Lionels leukste / minst leuke holes

Lionel: “De lange holes, 6 en 8, zijn de lastigste voor mij omdat ik op Seve veel mijn korte spel train. Ik zou meer op de lange baan moeten lopen om daar meer gevoel voor te krijgen. Ik vind de korte hole 2 het leukst. Daar speel je een strategisch spel: hoe omzeil ik de bunker en de bomen?”

Daniëlles leukste / minst leuke holes

Daniëlle: “Oh, die eerste, korte hole… die vind ik het lastigst. Omdat ik veel kracht gebruik, vliegt de bal er altijd overheen. En je moet bij zo’n eerste hole het gevoel nog vinden, hè? En daarom vind ik hole 8 juist wel een fijne: dan hoef ik me niet in te houden!”