DIT IS SEVE


Mag het licht uit?


De schemering valt. Toch maakt een groep golfers zich klaar voor negen holes. Die zijn nóóit voor het donker binnen! Maar dat hoeft ook niet: sinds kort kun je op SEVE LED golf spelen en extra lang genieten van de mooie zomeravonden.

Baanmanager Marco Kestens deelt speciale ballen uit aan de golfers. Ze lijken wit, maar met één stuiter op de grond lichten ze blauw, groen, rood of wit op. “Elke speler krijgt een eigen kleur om het onderscheid in een flight aan te geven. Je staat er niet bij stil, maar in het donker zie je anders niet welke bal van wie is”, grinnikt hij.

Productie: Maaike Petri Fotografie

Oerversie

LED golf bestaat in Nederland - en bij SEVE - al langer in een simpeler jasje. “Drie jaar geleden begonnen we hier met fakkeltoernooien; dan plantten we van die glow-in-the-dark staven in de pinposities. Gek gezegd was dat een beetje de oerversie van het LED golf”, herinnert Kestens zich. Nu heeft het golfcentrum professionele gear aangeschaft om het LED golf meer cachet te geven. Speciale vlaggen voor de green en lichtgevende pionnen die de teebox aanduiden: LED golf 2.0!

Terwijl de eerste flight bij hole 1 klaarstaat om af te slaan, legt SEVE-pro Jacob Frima nog kort de spelregels uit. “De regels van LED golf zijn hetzelfde. Eén klein verschil: bij het putten mag de vlag blijven staan, anders zie je de putt niet.” Het klinkt logisch, maar vooraf sta je er niet bij stil. Net zo min dat je in de rough je bal sneller terugvindt, omdat hij oplicht!

Diepte

“Waar golfers moeite mee zullen hebben, is de diepte”, fluistert Frima als de eerste golfer zich klaarmaakt voor zijn afslag. De speler topt de LED bal. “Je ziet die diepte niet, dat maakt in het donker afslaan lastiger dan in het licht. Dat zelfde geldt voor chips. Tenzij je blind op je techniek en je houding kunt vertrouwen, zie je niet hoe je bal ligt en zul je hem eerder toppen.”

Naar mate de avond vordert en de golfers het golfen in de het donker onder de knie krijgen, worden de reacties enthousiaster. ‘Moeilijk, maar wel een echte belevenis!’ Het is ook een prachtig gezicht om de de ballen als vallende sterren door het duister heen te zien breken. Een hole-in-one wordt er niet geslagen en is volgens Jacob Frima ook nog niet geslagen. “Goh, dat zou toch een gaaf gezicht zijn, als je dat oplichtende balletje in één keer in de putt ziet verdwijnen…?”