INTERVIEW


"Als je net begint, moet je gewoon veel leren"

Esmé Baas (11) golft bij de juniors van SEVE. Hmm, de meeste meiden van jouw leeftijd zitten toch op hockey of paardrijden, Esmé? Wat is er dan zo leuk aan golf?

Productie: Maaike Petri Fotografie

“Eigenlijk wilde ik ook op hockey”, bekent Esmé lachend. “Mijn achternichtje Maggie hockeyt en toen we een keer samenspeelden, zei ze dat ik er gevoel voor heb. Alleen… er stond een wachtlijst voor de hockeyclub, waar ik bij wilde. Dat ging dus mooi niet door." En daarom zit Esmé nu op golf. Al 2,5 jaar inmiddels."

Ze is niet de enige die golf speelt. Haar moeder, vader, ooms en opa Leen spelen ook golf. “Daar kende ik het van”, vertelt Esmé. “Ik heb golf altijd leuk gevonden. Er zijn zelfs verhalen dat mijn opa, toen ik drie was, een klein golfsetje voor me heeft gekocht en dat ik met hem mee mocht de baan in. Maar daar weet ik niet zoveel meer van."

Oeps, 7 boven par


Swingen vindt Esmé leuk, en chippen, want daar is ze goed in. Ze ziet dat ze in een kleine drie jaar al enorm veel heeft opgestoken. Soms vond ze het lastig, maar ze heeft altijd doorgezet. “Het eerste wat ik op SEVE leerde, is putten, daarna pas de andere slagen. Maar het leukst is toch om de baan in te gaan. Eerst mag je alleen op de hole 1 en 2, later doe je de eerste negen. De allereerste keer dat we met pro Michael Koster de negen holes gingen lopen, ging het niet goed. Ik had wel tien slagen per hole! Toch baalde ik niet: als je net begint, moet je gewoon nog veel leren. Nu gaat het echt heel goed.”


“Ik train met de groep mee en daar zitten ook meiden van mijn leeftijd in, zoals Julia, Nynne en Pam. Dat vind ik leuk.”

Een jaar golf bestaat uit vier blokken en elk blok sluit je af met een testles en een baanles.

“De trainers zijn echt heel aardig”, verklapt Esmé. “Als je iets niet snapt, vertellen ze je niet direct hoe het moet. Ze stellen juist vragen: ‘Wat denk jij dat je fout doet? En wat zou er gebeuren als je dit of dat doet?’ Ze zeggen je het niet voor, maar ze laten je ook niet zweven.”

Veel water mee


Esmé: “Mijn handicap is nu 47. Deze maand heb ik mijn eerste competitiewedstrijd gespeeld op De Batouwe. De eerste holes gingen wel goed, maar het was veel te heet. Na hole 14 werd ik duizelig en misselijk. Ik heb er veel van geleerd. Wat? Nou, dat je op een hete dag een golfkar mee moet nemen voor je zware tas en dat ik voortaan drie flesjes water en wat te eten mee moet brengen, ha ha!”

Mijn leukste/
moeilijkste hole

Esmé: “Hoe verder je komt, hoe beter je de baan leert kennen. Hole 1 vind ik nu de makkelijkste hole, daar sla ik meestal wel een birdie. Hole 7 vind ik het moeilijkst: voor de green ligt een bunker waar je overheen moet en als je er overheen bent, rolt de bal snel van de supersteile green af. Hole 2 vind ik het leukst: als je recht slaat ben je er zo, anders wordt het een slalom van bomen…”