Hoofd greenkeeper Luis Carneiro:

“Eerst een goede hole,
dan genieten”


Productie: Maaike Petri Fotografie

Hole 5 ligt er prachtig bij. Gebruiksklaar, zou je denken. Alleen het rode afzetlint verraadt dat de grasmat slechts wordt belopen door eenden en ganzen. Golfers moeten geduld hebben. Greenkeeper Luis Carneiro, wanneer mogen we?!

Luis, vertel, hoe staat het met hole 5?

“Het gaat goed met hole 5! We hebben gras ingezaaid op de fairway en de green. De fairway is zo goed als bespeelbaar. De green nog niet.”

Oh, wat is er aan de hand met de green?

“Het was de droogste meimaand sinds 1931, tenminste, dat heb ik me laten vertellen. Daardoor is de green een beetje uitgedroogd. We zullen nog een paar weken moeten wachten.”

19 Juni was dus nét te optimistisch?

“Ja, ik ben bang van wel. Normaal gesproken kost een renovatie als deze zes maanden tot een jaar. Pas dan is een hole op en top bespeelbaar. Bij SEVE gaan we al sneller open en ik snap dat iedereen er graag op wil spelen. Maar eerst moet het struisgras op de green hechten. Dat kost tijd. Eerst goed doen, dan genieten.”

Dus als de green goed is, dan is het klaar?

“Uhm, dan is dat deel bespeelbaar, maar daarna gaan we aan fase twee beginnen; de fairway tot aan de teebox. De teebox komt een meter hoger te liggen, zodat je de hele hole kunt zien. De hele hole wordt zo duurzaam mogelijk gerenoveerd, zodat we er over twintig jaar nog plezier van hebben.”

Maar dan krijgen we er wel een hele mooie hole voor terug?

“De bouw van de hole loopt precies volgens plan; de uitdaging zit in de keuzes die je maakt: welke grond gebruik je, welk gras zaai je in? We hebben de goede keuzes gemaakt. Eén ding is zeker, hole 5 wordt een van de mooiste holes van de baan met een hele snelle green!”

Wat is jouw inschatting, wanneer gaat hole 5 open?

“Ik denk zelf dat de hole eind juli open kan, maar dat is geen zekerheidje.”